top of page

Vaiko priežiūros atostogų pabaiga. Kas toliau?



Dar labai šviežiai pamenu savo išėjimo i motinystę emociją. Buvo labai gražus pavasaris. Susidariau planą veiklų, kurias norėjau nuveikti iki mūsų mažylis pasibels į pasaulį. Kiekvieną dieną įveikinėjau 10 tūkstančių žingsnių su savo išdidžia milžiniško pilvo eisena, lankiau renginius, kursus, susitikinėjau su draugais ir bičiuliais, sportavau, džiuginau vyrą vakarienėmis ir t.t. Žodžiu max planas sau ir apie save, bet tuo pačiu buvo labai labai keista, kad nereikėjo kiekvieną dieną keltis ir važiuoti į ofisą, kad telefone nekrito laiškai ir nelūžo kiti bendravimo kanalai. Kaip ir lauktas poilsio momentas, bet ir dalies savęs netekimas. Jaučiausi kažkiek nebereikinga. Ieškojau atsakymo kaip save identikuoti, kas aš dabar esu? Kokią vertę kuriu? Apie ką kalbėti su bičiuliais? Kaip nepamesti pulso ir neiškristi iš rinkos? Tad net ir gimus sūnui, miegučius, kuriuos leisdavom ir leidžiam kartu, skiriu ne tik serialams, vaikų auginimo literatūrai ir susirašinėjimams su draugais, o ir nemažą dalį - straipsiams bei podcastams profesinėmis temomis, sertifikatų laikymui, pranešimų ruošimui ir jų skaitymui progai pasitaikius.


Prasidėjus antriesiems motinystės metams, nerimas dėl karjeros transformavosi į kitą lygį. Juk grįžti į darbą reikės po poros metų pertraukos, aš pati nebesu tas žmogus, kuris išėjo, mano prioritetai ir vertybės keitėsi, tad galvoje pradėjo suktis klausimai kiti: ar noriu grįžti į tą pačią rolę? Kiek laiko noriu skirti darbui? Kaip reikės palikti vaiką darželyje? Kitos mamos kažkaip palieka, tai ir man turės kažkaip pavykti.. tik kolkas neįsivaizduoju kaip. Kaip reikės derinti naująją mamos rolę su darbu? o kaip vaiko ligos? Bemiegės naktys? Papildomos darbo valandos? Podarbinės veiklos ir t.t?


Bet, tuo pačiu suprantu, kad visi šie klausimai yra labai normalūs. Juk pokytis laukia didžiulis ir kylantis nerimas yra visiškai normalus dalykas. Tad noriu pasidalinti keliais pasiūlymais kaip galima pasiruošti šiam etapui:

* Pirmas, ir tikriausiai pamatinis žingsnis turėtų būti - kuo mažiau spausti save. Aplinkoje ir taip nemažai spaudimo, tad meilė sau ir palaikymas yra labai svarbu.


* Artėjant grįžimo laikui galėtų padėti susitikimas su savo vadove (-u), kurio metu aptartumėte darbinę rolę ir atsakomybes, paprašytumėte literatūros rekomendacijų, kuri galėtų padėti atnaujini ar įtvirtinti reikiamas žinias.


* Veiksmingiausia sau forma (balso įrašymas, lipdukai matomoje vietoje, priminimai telefone ir t.t) įsivardinti kas jums yra darbo-gyvenimo balansas ir jo laikymąsis. Pakeliui namo tarp darbo ir darželio, būtinai turėtų likti keli vakarai/vakaras skanios kavos puodeliui su desertu/valanda sporto salėje/ pasivaikščiojimas parke ar kita jums miela veikla. O to balanso radimo formulė, mano nuomone, yra žinojimas kas yra svarbu, o ką galima tiesiog palikti nepadarius. Pavyzdžiui nesutvarkyti namai nesugrius.


* Susitarimas su šeimos nariais kaip dalinsitės atsakomybėmis (maisto produktų pirkimas, gaminimas, vaikų būreliai ir t.t.) jums grįžus į darbą. Galbūt be jūsų ir jūsų partnerio kartais į pagalbą (kažkokia forma) galėtų įšokti močiutės, seneliai, tetos su dėdėmis ar draugai? * Įvertinti galimybę grįžti nepilnam etatui (nors laikinai), kad į naują rutiną būtų galima įsivažiuoti po truputį.


* Nuoširdus pliusų ir minusų įsivardinimas apie savo darbą gali pakelti motyvaciją grįžimui į jį. Žinoma, jei pliusų yra daugiau nei minusų.


* Jei minusų yra daugiau nei pliusų, mano nuomone, jūs turite neapsakomą galimybę būti nuoširdūs sau ir išdrįsti pradėti kurti naują pradžią, kuri keltų džiaugsmą ir jaustumėte pilnatvės jausmą. Žinoma, daryti pokytį yra velniškai sunku, bet jūsų laimė garantuoja šypseną jūsų vaikučio veide ir bendrai šeimoje.

Kaip padaryti pokytį būdų yra labai įvairių. O ir mes visi esame skirtingi ir vienos formulės nėra - reikia ieškoti jų ir dirbti šiuo klausimu. Labai nuoširdžiai linkiu nebijoti imti gyvenimą į savo rankas ir jį gyventi!


O jeigu reikia pagalbos pasiruošti grižimui į darbą, naujo darbo paieškai ar naujos veiklos išsigrynimui bei įgyvendinimo plano susidarymui - labai norėčiau jums padėti!


Kreiptis galite fb žinute ar el.paštu naturalimotinyste@gmail.com


Simona


bottom of page