top of page


Vakar vakare įvyko istorinis momentas mūsų mažosios miego reikaluose. Kol aš vakare kuičiausi, atėjusi į miegamąjį radau Ugnę užmigusią tėčio glėbyje. Tiesiog paprastai prigulus lovoj. Be krūties, be supimo, be lopšinių. Pokšt ir nulūžo :) Jai neseniai suėjo du metai. Ji dažniausiai užmiega žindant. Pietų kartais užmiega su tėčiu, bet dažniausiai nešioklėje. Nakčiai visuomet užmiega žindant. Ir štai. Žinojau, kad tai įvyksta savaime, bet praktiškai, iš to kaip ji mėgsta užmigti su krūtimi, tai atrodė sunkiai įmanoma. Ak, mano kūdikis auga ir keičiasi ❤🙉


Mielai pasinaudosiu šia proga ir priminsiu kelis svarbius dalykus iš miego temos:


🌿 užmigti su krūtimi NĖRA blogas įprotis ir niekaip nereikia bandyti to pakeisti. Vaikas tikrai užmigs ir kitaip, kai bus tam pasirengęs.


🌿 užmigimas ar neužmigimas su krūtimi niekaip nesusijęs su tuo, kaip vaikas raminasi prabudęs naktį. Šiąnakt mažoji tikrai ne tėčio ieškojo :)


🌿 žindymo nutraukimas negarantuoja geresnio ar ramesnio miego.


🌿 savarankiškas vaiko miegas nėra nei kažkokia siekiamybė nei gėris nei prasmė pati savaime. Tai tiesiog įvyksta. Visi mes galiausiai sugebame užmigti patys. Bet geriau, kai tai įvyksta natūraliai. Tėvų skatinamas ar inicijuojamas savarankiškas miegas gali kartu nunešti vaikui ir suvokimą apie atstūmimą, izoliaciją, t.y. nesaugumą.


🌿 paguldyti apsnūdusį bet ne miegantį (angl. drowsy but awake) yra populiarus patarimas, bet kažkoks visiškas briedas. Nu išmoks tas vaikas užmigti pats kai ateis tam laikas, to nereikia treniruoti ;)


🌿 miegas yra vienas iš natūraliausių procesų, kurį mes galime darkyti ir kontroliuoti savo dienotvarkėmis ir planais, o galime būti lankstūs, stebėti, prisitaikyti. Dienotvarkė nėra siekiamybė, dienotvarkė negarantuoja nei geresnio miego nei poilsio. Labiau tai garantuoja įtampą visuose šeimos nariuose ir nepasiteisinusius lūkesčius. Bei jausmą, jog aš kažką laužau (tas laužymo jausmas labai ryškus, klausantis klienčių patirčių). Jeigu kam ir reikia dienotvarkės, tai kartais to reikia tėvams, kad nesijusti kaip nuolat kažkur be prasmės ir tikslo kabantis kaboklis. Tik tiek. Jei taip yra, verta pagalvoti apie savo pačių dienotvarkę ar planus.


🌿 prasto miego etapai yra etapai. Jie banguoja ir svyruoja priklausomai nuo daugybės dalykų. Paprasčiausiai į miegą galime žiūrėti kaip į atspindį to, kas vyksta vaiko ir šeimos gyvenime - kiek sparčiai vystosi smegenys ir tai kelia daugybę emocinių iššūkių. Kas vyksta vaiko raidoje, mokymosi procese, kokia yra kasdiena ir kiek joje įspūdžių. Kaip jaučiasi mama, tėtis, artimiausieji, kiek nerimo ir streso yra jūsų namuose, ar vyksta, o gal laukia kažkokie pokyčiai ir pan. Viskas svarbu ir viskas atsispindi vaikų miege. Vienų labiau, kitų mažiau. Nereikia miego taisyti, geriausia, ką galime padaryti, tvarkytis savo ir šeimos emocinę ir psichologinę būklę, eliminuoti streso šaltinius, suteikti emocinę paramą vaikui dienos metu, būti šalia naktį, rasti galimybę kaip visiems pailsėti ir ..išlaukti :)


🌿 ir nepamirškim, kad kontakto, artumo ir meilės miego metu ar užmiegant iš tiesų trokštame mes visi ❤


Eglė


Kviečiame paremti mūsų tekstų gyvavimą ir augimą čia: 🙏 ⬇️ https://patreon.com/naturalimotinyste


Jei įdomu labiau pasigilinti į kūdikių ir mažų vaikų miegą, kviečiame žiūrėti mūsų video seminarą: https://naturalimotinyste.lt/seminaras-miegas


bottom of page